Η πάλη, ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα στον κόσμο  και αναπτύχθηκε σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς . Στην αρχαία Ελλάδα η πάλη κατείχε εξέχουσα θέση στο μύθο και τη λογοτεχνία.  Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον νικητή της πάλης, σπουδαιότερο όλων, αυτός είναι και ο λόγος που στο αρχαίο ολυμπιακό πένταθλο, ο τελικός νικητής ήταν ο νικητής του 5ου στη σειρά αγωνίσματος, της πάλης. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι  επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική πάλη. Στις μέρες μας έχουμε την ελληνορωμαϊκή πάλη και την ελευθέρα πάλη.

Η πάλη είναι ατομικό αγώνισμα σώμα προς σώμα δύο ατόμων της ίδιας κατηγορίας βάρους, οι οποίοι προσπαθούν να καταρρίψουν ο ένας τον άλλον στο έδαφος, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες λαβές και βάσει συγκεκριμένων κανόνων.  Η πάλη αποτελεί ένα δύσκολο αθλημα και απαιτει  πειθαρχία ,συγκέντωση και αφοσιωση.

Η πάλη είναι ένα τεράστιο μέρος του Luta Livre (Βραζιλιάνικο Grappling) και του MMA . Kαθορίζει το που θα πάει ένας αγώνας . Ειδικά στο MMA αν ο μαχητής θέλει να μείνει  όρθιος ,εμποδίζει τον αντίπαλο του να μεταφερει τον αγωνα στο εδαφος. Αλλά αν αρχίσει  να έχει προβλήματα στο όρθιο παιχνίδι μπορεί, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες λαβές  στον αντίπαλο, να  μεταφέρει τον αγώνα στο εδαφος  ή να τον τοποθετήσει με την πλάτη στο κλουβί.

WRESTLING